ďťż

młóto browarniane w żywieniu bydła





SIEWCA - 02 May 2009 - 07:21
Jakie są Wasze doświadczenia w żywieniu młótem, ilości na krowę, sposób na konserwację świeżej dostawy itd.




Zetor1992 - 02 May 2009 - 07:33
My tego nigdy nie mieliśmy, ale jeden znajomy miał to najpierw przesuszył a później zrobił kopiec, przykrył folią i przysypał piaskiem i zaraz zaczął to spasać, nie czekał aż ukiśnie.




damian1992 - 02 May 2009 - 07:36
Witam, u mnie krowy żywione są młótem browarnianym,przechowywane jest w workach ''miloniakach'' i układane tak aby nie dostało się powietrze,młóto daje jałówkom,cielakom zamiast kukurydzy i krowom po około 4-5 kilo po tym jak zjedzą kukurydze.Przyrost mleka natychmiastowy ;)




Wacek21 - 02 May 2009 - 08:42
U nas to zawsze zrzucamy na kopiec i potem polewamy woda i skarmiamy ;) bardzo duzo mleka krowom przybylo B)




DARoROL - 26 June 2009 - 22:18
Witam :)
Moje doświadczenia z młótem browarnianym są jak najbardziej pozytywne ;) W naszym gospodarstwie zaraz po przywiezieniu i rozładunku oklepuję pryzmę i przykrywam folią kiszonkową a następnie przysypuje piaskiem :) iii gotowe :) do samego końca pasza jest zadawana bez żadnych strat, a stosowanie to podobnie jak moi poprzednicy ok. 5kg. ze względu na swoją wartość mlekopędną lepiej opłaca się je zadawać krowom w okresie produkcyjnym ;)




FISH - 17 July 2009 - 20:57
Dokładnie tak jak pisze kolega powyżej, z tym że przed przykrycie dobrze jest posypać solą spożywczą po wierzchu. Dzięki temu pasza się nie psuje. W upalne miesiące mimo to po brzegach młóto jest zepsute i nie nadaje się do skarmiania.
Latem ok 5 kg/sztuka, natomiast zimą nawet do 8 kg/sztuka.




Lukasz1987 - 05 December 2009 - 18:48
U nie młóto podawane jest w ilości około 1% masy ciała dziennie.
Pozdrawiam




pietrus - 27 December 2009 - 13:28
Gdzie kupujecie i po ile płacicie




piciaj - 27 December 2009 - 14:00
A ma ktoś doświadczenie z suszonym młótem browarnianym jakoś dodatek do treściwej?? Bo mogę nabyć za 720zł/tonę, deklarują się ze ma 34% białka w s.m , ale analizy przecież nie zrobię




nickfrey - 11 April 2010 - 17:25
Czy znacie jakiś dobrych dostawców młóta browarnianego? Jestem z pogranicza mazowieckiego i warmińsko-mazurskiego.




denzel - 06 May 2010 - 20:08
A jak się sprawdza młóto w skarmianiu dla opasów, skończyła się kukurydza i może młótem by zastąpił
nickfrey najbliższy browar jest w Sierpcu